Tärkein määräävä tekijä positiivisen seksuaalisen ilmaisun osalta vanhetessa on naisen asenne sitä kohtaan. Asenteemme kehoamme kohtaan ja miten näemme itsemme seksuaalisesti vaikuttaa kaikkeen – tunteisiimme, kokemuksiimme ja siihen miten näemme itsemme. Kokemasi muutokset eivät välttämättä tarkoita sitä, että keho on rikki tai viallinen.

Kliininen näkökulma vs. median näkökulma

Vaihdevuodet ja keski-iän muutokset eivät enää näyttäydy naisten seksuaalisen ilmaisun esteenä. Ne ovat vain ennustettavissa olevat ikääntymisen seuraukset, mutta on urbaania legendaa, että ne vähentäisivät fyysistä läheisyyttä. On tärkeä osa seksuaaliterveyttä jatkaa seksuaalisen toiminnan harjoittamista edelleenkin. Tämä ei rajoitu yhdyntään vaan sisältää myös itsetyydytystä ja orgasmin. Tällä on merkitystä, sillä naisten pidempi elinajanodote voi aiheuttaa seksikumppanin puutteen. Tutkimukset osoittavat, että vähintään puolet terveistä yli 60 vuotiaista naisista harjoittavat masturbaatiota.

Mitä enemmän seksuaalisuutta harjoitetaan, sitä paremmin se toimii. On myöst totta, että naisten runsaampi seksuaalinen aktiivisuus johtaa korkeampaan libidoon ja kiihottumisherkkyyteen. Tyydyttävä fyysinen läheisyys on positiivinen vahviste, joka johtaa lisääntyneeseen yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja palkitsevaan läheisyyteen. Tämä mekanismi toimii kaikilla fyysisillä tasoilla – neurokemiallisilla, verisuonistossa ja hormonaalisilla.

Läheisyys ihmissuhteissa

Kun ikääntyneiden naisten ihmissuhteet muuttuvat, niin muuttuvat myös seksuaalisen toiminnan ja tyytyväisyyden vaikutukset – erityisesti pitkään suhteessa olleilla pariskunnilla. Ihannetapauksessa, läheisyys lisääntyy muissa kuin fyysisissä osa-alueissa. Toiset löytävät syvän kumppanuuden seksuaalisuuden ja eri merkityksen kuin, jonka he tunsivat nuoruudessaan. Kumppanit, jotka ymmärtävät toisiaan ja voivat löytää yhteyden syvemmällä tasolla, pääsevät nauttimaan seksuaalisuudestaan yhdessä aistillisuuden, henkisyyden ja leikkisän läheisyyden kautta.

Seksuaalisen autuuden löytäminen

Emme ole koskaan liian vanhoja tuntemaan mielihyvää. Yhteiskunta on saanut vanhemmat naiset uskomaan, että seksuaalisten halujen ja tarpeiden tunteminen on väärin. Ei ole ymmärrystä siitä miten terve seksuaalisuus myöhemmällä iällä pitäisi ilmetä. Tämä estää naisia tunnistamasta ja toimimasta omien seksuaalisten halujen ja tarpeidensa mukaisesti.